Home / Actualitat / El IV Monogràfic de la Galera, un menú amb tota l’ambició

El IV Monogràfic de la Galera, un menú amb tota l’ambició

Cuina d'autor, Jornades de la galera

El IV Monogràfic de la Galera, un menú amb tota l’ambició

Més de 100 persones han degustat aquest any el Menú Monogràfic de la Galera, que hem preparat amb tot l’entusiasme i l’afany, durant mesos, l’equip de l’Antic Molí, encapçalat pel nostre xef Vicent Guimerà. Tot i que els principals clients eren de la zona, d’Ulldecona i de pobles veïns, també estem orgullosos de que ens hagin visitat comensals provinents de diferents punts de Catalunya i València.

La demanda era latent des d’abans d’inaugurar les jornades. Molts van ser els que en aproximar-se les la temporada de pesca de la galera, ens consultaven per telèfon, missatg electrònic i mitjançant privats en les xarxes socials, quan realitzaríem el ja habitual Menú Monogràfic de la Galera. Això ens omplia de satisfacció, ja que la galera és difícil de treballar, es necessita molta quantitat per fer les elaboracions i les tècniques per a explorar-la cada cop són més difícils de superar.

antic moli-menu galera

L’equip de l’Antic Molí preparant el Menú de la Galera

 

La resposta dels sibarites que ens han visitat ha estat molt positiva. Els plats que més han agradat han estat el dolç i sorprenent bombó de galera, la saborosa i treballada tècnicament galera en el seu estat pur, i la trencadora mescla de dos crustacis ben característics de la nostra zona, la galera i llagostí, acompanyats de romesco. El que més han destacat els comensals ha estat que, tot i que el sabor de la galera és present des del principi de la degustació, l’estructura del crustaci en sí no es presenta fins ben entrat el menú.

Bombó de galera amb moscatell de la Terra Alta

Bombó de galera amb moscatell de la Terra Alta

 

Degut a les reserves que s’anaven allargant en el temps, hem ampliat les Jornades una setmana més. És a dir, si en un principi s’implementaven del 22 de març al 6 d’abril, finalment les hem prolongat fins al diumenge 13 d’abril.

Fer un menú degustació monogràfic de la qualitat i elaboració d’aquest és complicat. Va apostar per ell, en hores d’experimentació, de preparació, de plantejament…També, hem de recordar que les galeres tenen una closca que punxa al menjar, obstacle que feia més gran el repte que ens proposàvem: donar a la galera, crustaci històricament menystingut, un espai digne en l’alta gastronomia. Un altra de les problemàtiques que implica treballar amb aquest crustaci és que la seva carn minva molt, té un alt percentatge d’aigua i calen moltes galeres per fer un menú.

Un altre factor que també afegia complexitat a aquesta edició de les jornades, i que no podem obviar, era que aquest es tractava del quart any que es celebraven i per tant ja comptàvem amb més de 45 elaboracions a les espatlles, cosa que cada cop ens complica més trobar noves tècniques per aplicar-li que funcionin.

Maki de galera, alvocat i carabassa

Maki de galera, alvocat i carabassa

 

Per acabar, volíem refermar que estem molt orgullosos del resultat de les jornades d’enguany. Des del nostre punt de vista, són les millors dels quatre anys de recorregut que portem, ja que any rere any intentem superar-nos. Fer unes jornades d’aquesta ambició, en alguns moments fa pensar que un està picant pedra, però, com tots sabem, finalment els resultats dels esforços donen fruit.

El nostre propòsit des de fa anys és especialitzar-nos amb la galera, i, gràcies a l’esforç i a la perseverança, any rere any som més savis en la matèria. Volem ser referents en el treball d’aquest producte de sabor tant poderós i característic. Així doncs, continuarem treballant per poder oferir als nostres clients el ventall més ampli de possibilitats que potenciïn i experimentin amb aquest producte.

 

Estrella Michelin

Del 2017 al 2023

Estrella Verda

2021 · 2022 · 2023

Sol Guía Repsol

2022 · 2023

4 Radishes · We're Smart® Green Guide

2023

Slow Food

2016

Cuiner de l'any

2016

Reserva Biosfera

2016