Home / Actualitat / “Homenatge a la galera a l’Antic Molí”, per Mira que bo!

“Homenatge a la galera a l’Antic Molí”, per Mira que bo!

Jornades de la galera

“Homenatge a la galera a l’Antic Molí”, per Mira que bo!

Article de l’edició d’enguany de les Jornades de la galera, escrit per l’equip de Mira que bo!

Fa anys la galera era un mol·lusc que tenia poc valor a la cuina, només “l’adoraven” els mariners amb els suquets (ell ja sabien el potencial del seu sabor) i era considerat com un crustaci de segona, sobretot pel difícil què és menjar la molla i el que costa pelar-la. Els mariners les capturaven durant els mesos de fred que és quan les femelles estan carregades d’ous i estan més gustoses.

Poc és coneix fora del nostre territori, i aquí ja comença a ser un referent a la cuina gràcies a les múltiples Jornades de la Galera que es fan per tots els pobles de costa, però qui ha apostat de veritat per este producte és el Restaurant l’Antic Molí, on es celebren les Jornades de la Galera.

Si teniu intenció d’anar, el que heu de tindre clar és que no menjareu la típica paella de galeres que repetireu “la gana” i acabareu en la panxa ben plena. Si que acabareu plens, així ho hem pogut comprovar amb els nostres companys d’evadirte!com, ja que 17 plats donen per a molt! Primer de tot comencem amb un pa de cansalada amb oli de galeres, brots, tomàquets i iogurt, on el que més ens sorprèn és el gustós oli: com l’oli de galera que ens quedem sense pa per sucar però cremós!

Si esta textura ens ha encantat, ara ens sorprèn amb un polvoró de galeres amb cruixents de fruits secs: desfem l’embolcall com si d’un polvoró es tractés, i el mateix aspecte que els típics dolços nadalencs, però amb el saborós gust de galera, tot un joc que ens fa obrir amb il·lusió! Ja portem dos plats i estem a l’aguait de quina serà la nova textura o el nou sabor o combinació que jugarà amb la galera i la podem trobar escabetxada, se’n surt de nou. I ara ve un dels plats que més ens ha agradat: galeres farcides amb calçots, romesco i algues cruixents, un homenatge al típic plat català de la zona de Valls, més la suma del crustaci més gustós, no cal dir res, proveu-ho!

Quan entrem a este tipus de restaurants, no sabem si entrem a un laboratori pels experiments que fan o un taller mecànic per les eines que tenen, i és el cas pel “soplet” que aplica al plat combinat de galeres i llagostins amb amanida de favetes repelades, menta i pernil d’ànec, durant la preparació pareix que va a fondre metal, però prepara una joia gastronòmica!

Tenim molt bon record de les croquetes d’abadejo que ens prepara la iaia, que no cal dir que repetim, per què ho fem sols, i el mateix faríem amb la croqueta d’airbag de corna de porc i galera liquida: dos productes que enganxen per si sols fusionats amb una croqueta, bravo!

I no tot son experiments i noves textures de la galera, també hi ha plats clàssics en què demanem doble ració de pa per sucar, és el cas de la llanda de galeres amb tomàquet, all i julivert, sabors molt típics que son una aposta segura i en un gran handicap, tenim les galeres pelades, cosa que se’ns desfan a la boca!

I per acabar ha de haver un gelat, i com no, de galera, de nou el sabor del crustaci amb una nova textura i temperatura! Ah! i com sap que som uns fans de Xocolate CREO, també hem tastat el postre que té amb 5 textures de l’or negre de l’Ebre, la nostra preferida el gelat! :)

Una mica sorpresos per les grans possibilitat que ens ha ofert, curiosament li preguntem com ho fa, i ens explica que s’ha de tractar la galera com un liquid, i com a la cuina la química té molta culpa, aquí tenim l’explicació!

Volem donar l‘enhorabona a Vicent Guimerà i l’Antic Molí des de Mira que bo! i evadirte!com per este gran ventall de plats sobre la galera, dels quals ens hem quedat bocabadats per les múltiples possibilitats que es poden fer. L’aposta pels productes de la terra i de temporada és el camí a seguir i ho tenen ben clar a l’Antic Molí.

Vos recomanem de primera mà el menú de les Jornades de la Galera fins el dia 10 de març i a més segelleu una nova parada al vostre Passaport Gastronòmic, bon profit!

Estrella Michelin

Del 2017 al 2023

Estrella Verda

2021 · 2022 · 2023

Sol Guía Repsol

2022 · 2023

4 Radishes · We're Smart® Green Guide

2023

Slow Food

2016

Cuiner de l'any

2016

Reserva Biosfera

2016