Home / Actualitat / Les Quinquenals d’Ulldecona, l’esclat d’un poble

Les Quinquenals d’Ulldecona, l’esclat d’un poble

Destacat, Esdeveniments, Novetats, Quinquennals d'Ulldecona

Les Quinquenals d’Ulldecona, l’esclat d’un poble

En motiu de les festes Quinquennals, aquest any 2014, els carrers d’Ulldecona s’engalanaran per rebre la visita de la Mare de Déu de l’ermita de la Pietat. Aquestes festes tindran lloc del dia 5 al 14 de setembre, dates en les quals es podrà recórrer els carrers del poble per gaudir del guarniment que hi preparen els vilatans. Les Quinquennals d’Ulldecona estan declarades festes d’interès nacional des del 2010.

Fotografia: www.terresdelebre.travel

Fotografia: www.terresdelebre.travel

 

Tot el poble és volca durant mesos, i fins i tot anys, perquè els carrers estiguin decorats amb originalitat i bellesa. Els vilatans posen tot el seu ingeni per crear guarniments emprant materials ben diversos que van des de roba, fustetes i mitges fins a cartrons o fulles seques pintades. També s’ha estès molt la pràctica d’utilitzar materials reciclats com ampolles, taps i llaunes…

Històricament, els carrers es decoraven amb plantes naturals, però la tradició ha anat evolucionant amb els anys i ara s’opta generalment per detalls florals fets amb diferents tècniques. Per això diem que durant les Quinquennals el poble esclata com els camps a la primavera. D’altra banda, també es poden trobar catifes de colors, sostres coberts de paperets, plafons amb motius locals, balcons amb vànoves…

Fotografia: ulldecona64.blogspot.com

Fotografia: www.ulldecona64.blogspot.com

La tradició es remunta al 1944, quan els ciutadans d’Ulldecona van baixar per primera vegada la Mare de Déu de l’ermita de la Pietat i van passejar-la pels carrers del poble. Des de llavors es va fer la promesa de baixar-la cada cinc anys. La llegenda diu que la petició que el poble feia a la seua patrona era que plogués per poder regar els camps de la població.

Les Festes Quinquennals comencen quan els ulldeconencs (popularment coneguts com a falduts) van a buscar la Mare de Déu, a peu i en romeria. Quan el seguici arriba al poble, els carrers engalanats i plens de gent s’omplen de joia. Després d’aquests nou dies de festa, la Mare de Déu torna a la tranquil·litat de l’ermita. 

Fotografia: www.ulldecona64.blogspot.com

Fotografia: www.ulldecona64.blogspot.com

A més de gaudir dels carrers engalanats, per a les festes l’Ajuntament d’Ulldecona, associacions del poble i els vilatans programen un gran ventall d’activitat perquè en gaudeixin tots els públics, dels més petits als més grans. L’Antic Molí també prepararem un menú per l’ocasió Menú Quinquenals: Flors, festes i tradició.

Per això animem a tots els falduts i, a la gent de fora del municipi, a xalar de valent a Ulldecona amb el conjunt d’activitats de les Festes Quinquennals. 

Estrella Michelin

Del 2017 al 2023

Estrella Verda

2021 · 2022 · 2023

Sol Guía Repsol

2022 · 2023

4 Radishes · We're Smart® Green Guide

2023

Slow Food

2016

Cuiner de l'any

2016

Reserva Biosfera

2016