Home / Projecte Mans

Projecte Mans

Artesania, Sostenibilitat i Natura

El Projecte Mans: artesania, sostenibilitat i natura

El Projecte Mans per a l’Antic Molí és una nova manera de treballar, més connexió amb el territori i amb la seva gent, perquè si la màxima inspiració procedeix d’una zona i del respecte cap a ella, res pot dotar un projecte de major identitat, autenticitat i valors.

Aquest projecte busca l’experiència total, el gaudí dels cinc sentits i la descoberta de petites meravelles del territori. Des d’ingredients recuperats i autòctons en les elaboracions gastronòmiques, fins a una vaixella concebuda com a petites obres d’art úniques creades per artesans ebrencs.

El Projecte Mans arriba amb força a l’Antic Molí, creant xarxa amb noves sinergies al territori i apostant per l’economia circular, per noves vies cap a la sostenibilitat i el respecte per la natura, i amb una producció agrícola pròpia.

D’on sorgeix la idea?

Vicent Guimerà, xef de l’Antic Molí i artífex del Projecte Mans, va viure tres moments clau d’inspiració que el van portar a la concepció d’aquest projecte.

El primer va ser durant el confinament, on va entendre que en el nou menú degustació les sinergies al territori havien de tenir un pes important. Aquest concepte, sinergia, li serviria per afrontar els nous temps d’incertesa.

El segon moment d’inspiració va ser el mateix vídeo de Nadal que va produir l’equip de l’Antic Molí. El vídeo parla de la perspectiva de l’infant, del nen interior, de com gaudeix i se sorprèn del que l’envolta i descobreix el món amb les mans (d’aquí el títol del projecte). El nostre xef va trobar en ell un fil que l’atrapava, l’atreia i, estirant-lo, va fer cap al món de l’artesania.

I amb la sorpresa, el novembre de 2020, de l’Estrella Michelin Verda, en un moment de desànim general, es reforçava el que ja s’estava coent durant anys a l’Antic Molí. La sostenibilitat és necessària per al nostre present i futur. Calia, per tant, dur aquest camí de respecte pel medi ambient encara més enllà.

Un artefacte d’artesania

El treball amb l’artesà naix de la voluntat de crear xarxa al territori, generant riquesa aquí i treballant amb persones autòctones que projecten la identitat que busca sempre l’Antic Molí.

L’artesania ofereix possibilitats especials i úniques, amb una història al darrere que calia conèixer amb exhaustivitat i que ha estat una font d’inspiració. Peces exclusives, diferents fins i tot entre si, amb un valor humà i de territori. Amb la marca de l’esforç i la personalitat dels artesans ebrencs i ideades pel nostre xef.

El primer pas va ser aconseguir el contacte d’aquests artesans, cosa assolida mitjançant la cooperativa d’artesania ebrenca, ARTRA. Després es va portar a terme un procés paral·lel de creació: per una banda, l’artesania; i per l’altra, la creativitat gastronòmica, a través de múltiples visites in situ al taller de cadascun dels artesans i molt diàleg amb el xef. Un camí on no es volia defallir fins arribar a una experiència del comensal òptima, però on la sorpresa sempre era present.

El resultat: peces i detalls d’una bellesa indiscutible, úniques i originals, que esperem que els comensals descobreixin i gaudeixin com a marc del gran treball culinari de l’equip.

Amb aquesta sinergia assolida, l’Antic Molí es proposa també esdevenir plataforma de venda de les peces d’aquests artesans, com a record de la seva estada a casa nostra i de l’experiència viscuda. I continuar treballant amb ells en pròximes experiències gastronòmiques.

Així mateix, cal dir que el Projecte Mans és un projecte obert a noves sinergies, que no es tanca, i en què, segurament, coneixerem nous artesans, noves persones que fan d’este territori un motor de creativitat, encara no prou conegut.

La sostenibilitat, una necessitat

La sostenibilitat no és una opció, sinó una necessitat. Per això l’Antic Molí treballa i projecta el producte autòcton, convertint-se, com en el cas de la galera, en un referent. De fet, treballa només amb productes de la zona, perquè cuinar el paisatge és encabir al plat els autèntics sabors del territori. Així, es distingeix i aconsegueix unes elaboracions amb un producte excel·lent, no viatjat i obtingut sense intermediaris, per un comerç més just.

El projecte es fa càrrec del canvi climàtic i aposta per les energies renovables i posa en valor la ramaderia i la pesca sostenible emergent i l’agricultura ecològica, que respecta l’estacionalitat. L’Antic Molí continua oferint com a plat principal, per exemple, la cabra blanca de Rasquera en perill d’extinció o el corder ecològic del Montsià. Igualment, participa de la Reserva de la Biosfera, nodrint-se del patrimoni agrícola, ramader i gastronòmic de les comarques del sud.

Natura tangible

Fem un apartat especial per a la producció pròpia en la finca que hem anomenat La Granja. Es tracta de sis hectàries que l’Escola Agrària d’Amposta està planificant què i com cultivar. La finca es distribuirà en sis zones: horta, cítrics, arbres de secà, arbres de fruita dolça i la zona d’esbarjo amb espècies, flors i llavors en desús que l’Antic Molí recupera. Ara s’ha de deixar descansar i filtrar la terra, i a finals d’any s’implementarà la producció. Aquesta finca cercarà amb rigor la certificació ecològica.

Tots els aliments que es cullin de més de La Granja, que no siguin necessaris per a la cuina de l’Antic Molí, seran donats aquell mateix dia al Menjador Social d’Amposta.

La Granja serà visitable per aquells clients que vulguin conèixer de primera mà com es porta a terme aquesta economia circular de l’Antic Molí.

Una manifestació d’amor al territori

El Projecte Mans és una manifestació més de l’amor que el xef Vicent Guimerà té pel nostre territori. És una mescla d’aquesta passió, il·lusió, somnis i treball dur que traspua el xef de l’Antic Molí.

Benvinguts al passeig per aquest camí inventat per Vicent Guimerà, ple d’esperança i admiració per tot el que ens envolta.

L’experiència des sentits
Espai gastronòmic

Estrella Michelin

Del 2017 al 2023

Estrella Verda

2021 · 2022 · 2023

Sol Guía Repsol

2022 · 2023

4 Radishes · We're Smart® Green Guide

2023

Slow Food

2016

Cuiner de l'any

2016

Reserva Biosfera

2016