Home / Actualitat / L’últim terrissaire de la Galera ens crea un plat únic i original

L’últim terrissaire de la Galera ens crea un plat únic i original

Entorn, Novetats

L’últim terrissaire de la Galera ens crea un plat únic i original

El dijous vam tenir el privilegi d’assistir a l’elaboració d’un plat de terrissa en directe. El responsable va ser Joan Cortiella, l’últim terrissaire de la Galera i el Montsià. Prèviament havíem plantejat a Cortiella el què volíem, que efectivament no era una idea clàssica de plat i molt menys un producte habitual per a ell. Cortiella, descendent d’una llarga tradició de terrissaires en la seva família, no va dubtar en treballar colze a colze amb nosaltres des del primer dia que li vam plantejar la nostra proposta.

joan cortiella-terrissaire-la galera-antic moli

Joan Cortiella, l’últim terrissaire de la Galera i el Montsià

 

Fer un plat, o qualsevol peça d’artesania en terrissa, és un art i compta amb molts de factors: el modelar la peça, deixar-la assecar, pintar-la i coure-la… Ahir vam veure com modelava el plat al torn tradicional i com després li atorgava els tocs diferenciadors de manera artesanal. Ara hem d’esperar a que la peça passi tots els processos restants per veure com reacciona el material i si definitivament podem aplicar a la carta el plat resultant.

Va ser tot un plaer intervenir en la construcció dels nostres plats, aportant les nostres opinions i suggeriments i, com no, obrant amb un referent de la terrissa de la nostra zona. També vam gaudir de valent d’aquell espai únic que traspua art i història. Cortiella ens va fer una visita guiada de les seves instal·lacions repletes de peces tradicionals, algunes, segons ens afirmava el terrissaire amb malenconia, en perill d’extinció.

 

joan cortiella-terrissaire-la galera-antic moli-3

Joan i Vicent van entendres enseguida!

 

Qui sap, potser ahir vam començar el que serà una llarga relació entre l’Antic Molí i el món terrissaire que tenim tan prop.

 

Estrella Michelin

Del 2017 al 2023

Estrella Verda

2021 · 2022 · 2023

Sol Guía Repsol

2022 · 2023

4 Radishes · We're Smart® Green Guide

2023

Slow Food

2016

Cuiner de l'any

2016

Reserva Biosfera

2016