Les Jornades de la galera pretenen posar en valor aquest crustaci que mereix tots els honors en el món de l’Alta Cuina. Com? Presentant receptes sorprenents i innovadores treballades amb minuciositat i rigor per l’equip del Restaurant Antic Molí durant anys.
D’altra banda, el nostre objectiu és donar a conèixer aquest crustaci que ha passat desapercebut durant tantes generacions, i especialment difondre les galeres entre aquelles persones procedents de zones on no tenen el privilegi de disposar d’elles en les seves costes.
Històricament, la galera ha estat considerada un crustaci de segona categoria, complicada de consumir i amb poca versatilitat a la cuina.
Ens expliquen alguns pescadors que fa cinquanta anys s’usava, sovint, d’esquer per pescar altres espècies més preuades, i fins i tot se l’arribava a regalar a la llotja, ja que no presentava la suficient demanda entre els clients. Tanmateix, aquest mal concepte de la Squilla mantis (nom científic de la galera) està canviant i hi ha diversos indicis que ho demostren: la seva pujada de preu en el mercat, la introducció progressiva en petits i grans restaurants i diverses iniciatives que s’estan fent per defensar-la com a un producte òptim. I és que el sabor potent i característic de la galera mai s’ha posat en dubte.
Des de fa uns tretze anys al Restaurant Antic Molí d’Ulldecona estem treballant i experimentant amb la galera, un dels crustacis més desconeguts en l’Alta Gastronomia. Vam començar les jornades monogràfiques de la galera el 2009 i des de llavors hem elaborat més de cinquanta receptes diferents amb aquesta espècie com a protagonista. Especialitzar-nos amb aquest producte suposa tot un repte, ja que aquest crustaci és molt complicat de treballar sense la seva closca.
En definitiva, amb aquest compendi d’elaboracions entorn de la galera pretenem constatar una vegada més que la galera és un producte molt saborós i particular, un crustaci autòcton que dóna autenticitat a la nostra gastronomia.
També tenim per objectiu donar a conèixer aquest producte encara molt desconegut a la població, sobretot en aquells llocs allunyats dels seus principals punts de pesca. Finalment, volem revolucionar la funció que tradicionalment s’ha donat a aquest crustaci, proposant-lo com a producte principal de les elaboracions i explorant les seves possibilitats aplicant-li les últimes tècniques gastronòmiques.
Ctra. La Sénia, Km 10, 43550 Ulldecona, Tarragona
anticmoli@gmail.com – (+34) 977 57 08 93 – Contacte
El desenvolupament d'aquest lloc web ha estat finançat per la Unió Europea - Next Generation EU